Pieczarka

Kapelusz
Biały, nagi lub z rzadkimi szarobrązowymi łuskami na czubku, za młodu prawie kulisty, później wypukły, na koniec spłaszczony. W młodych owocnikach brzeg kapelusza połączony jest z trzonem błoniastą osłoną.
Blaszki
Najpierw różowe, później czerwonawe, wreszcie ciemnobrązowe, wolne.
Trzon
Cylindryczny, pełny, łatwo odłamujący się od kapelusza, z białym błoniastym pierścieniem u góry. Powierzchnia gładka, biała.
Miąższ
Ścisły, jędrny, elastyczny, biały, po przekrojeniu miejscami różowieje. Smak przyjemny, zapach lekko grzybowy.
Wysyp zarodników
Czarnobrązowy. Zarodniki o średnicy 7–10 x 5–6 µm.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s